Térítési díjak

2Éjszakai kontaktlencse (OK lens)
Az OK lencse tulajdonképpen nem is kontaktlencse, hanem terápiás, vagyis gyógyító hatású, úgynevezett "kontakt-kagyló". Egyedileg készített speciális alakja és mérete teljesen eltér minden más kontaktlencsétől, hiszen ennek a lencsének a hatása is egészen más.
Az OK lencsét alvás közben kell viselni, ébredés után le kell venni. Hatására a szem formája olyan szabályossá válik, hogy egész nap élesen fog látni, nincs szükség sem szemüvegre, sem kontaktlencsére. Az OK lencse hatása később egyre hosszabb. Hosszú távon akár az is elég lehet, ha hetente 2-3-szor használja a lencsét, de ez egyénileg változó.
Az OK lencse speciális, nagyon magas oxigénáteresztő képességű anyagból készült, úgynevezett "RGP" (rigid gázpermeábilis) lencse. Anyaga olyan finom, hogy az éjszakai viseletkor is elegendő légzést biztosít a szemnek.
3Hogyan fejti ki hatását az OK lencse?
Az OK lencse úgy illeszkedik a szemre, hogy a szaruhártya (a szem átlátszó elülső feszíne) alakját egy kissé megváltoztatja. Ez a változás pontosan megtervezett, így a látás másnap szabad szemmel éles lesz. A szaruhártya alakváltozása mikroszkópikus méretű, szemmel nem látható.
A lencse hatása bonyolult. Lényege, hogy a szaruhártya szöveti sejtjeit kis mértékben átrendezi. A sejtek a pupilla elől oldalra húzódnak anélkül, hogy egyetlen sejt is károsodna.
Lényeges tudni, hogy a lencse nem károsítja és nem vékonyítja el a szaruhártyát, ezért a későbbiekben sincs szükség pl. fizikai kíméletre.
3Okoz-e az OK lencse végleges változást?
Nem, az OK lencse semmilyen visszafordíthatatlan változást nem okoz a szemen.
A szaruhártya megváltozott alakja hosszabb-rövidebb ideig stabil marad. Ezért hosszú távon az OK lencse heti 2-3 alkalommal való használata is elég lehet az éles látás megőrzéséhez.
Ha végleg elhagyja a lencse viselését, a szaruhártya általában bizonyos idő után visszaalakul eredeti formájára.
3Mikor hatásos az OK lencse?
Az OK lencse kisebb fokú rövidlátás megszüntetésére alkalmas, általában - 5 dioptriáig.
Ennél nagyobb rövidlátásra is adható a lencse, de ebben az esetben inkább az a cél, hogy a rövidlátás romlását megállítsuk. A látás ez esetben is lényegesen javul, de a rövidlátást nem tudjuk teljesen megszüntetni. A várható látásjavulást körültekintő vizsgálattal előre meg tudjuk mondani.
3Mikor nem hatásos az OK lencse?
[
Nagyobb asztigmia (belső szemtengely-ferdülés)
Távollátóság. Létezik már olyan OK lencse, amely a távollátóságot is javítja, de ez még kísérleti stádiumban van. Elképzelhető, hogy a következő években hogy a távollátóság is korrigálható lesz OK lencsével.
40 év feletti olvasási nehézség (öregszeműség) esetén az OK lencse csak a távoli látást javítja.
]
3Milyen életkorban adható az OK lencse?
Gyerekek is használhatnak OK lencsét, de 14 éves kor alatt legtöbbször gyorsan romló rövidlátás esetén, kizárólag orvosi indokkal ajánljuk.
14 éves kor felett minden életkorban adható az OK lencse, használatának idős korban sincs akadálya.
3Hogyan kell használni az OK lencsét?
Az OK lencsét elalvás előtt kell felhelyezni a szemre. A lencse lehunyt szemnél nem érződik, igy az alvás zavartalan. Reggel le kell venni a lencsét, és a látás egész nap éles lesz, szemüveg vagy kontaktlencse nélkül.
Fontos tudni, hogy már az első éjszaka után is élesen fog látni, de a lencse hatása kb. egy hónap után válik tökéletessé és tartóssá.
Eleinte minden éjszaka használnia kell a lencsét. Egy hónap után lehet ritkítani a lencse viselését. Sokszor heti 2-3 éjszakai használat elegendő a jó látás fenntartásához, ez azonban egyénenként változó.
A lencse élettartama hivatalosan 1 év. Helyes ápolás esetén ez lényegesen hosszabb lehet, de ez a használat gyakoriságától is függ. A lencse állapotát a kontrollvizsgálatokon (fél évente szükséges) mindig ellenőrizzük.
3Az OK lencse előnyei
Az orvostudomány egyik legfőbb alapelve: "Nil nocere - Sohasem ártani"
Ebben rejlik az ortokeratológia tudományának lényege: Az OK lencse úgy javítja ki a látást, hogy semmit sem változtat a szem épségén.
[
Az OK lencse nem gyengíti meg a szem szöveteit, egyetlen sejtet sem pusztít el.
Használatával bármilyen fizikai terhelés lehetséges, nincs szükség fizikai kíméletre.
Az OK lencse lényegesen csökkenti, legtöbbször meg is állítja a rövidlátás romlását.
Az OK lencse használata bármikor abbahagyható, káros következmények nélkül.
A hagyományos kontaktlencsék sokszor okoznak panaszokat. (szárazság érzés pl. monitoros munkahelyen, irritáció, poros, füstös környezetben kényelmetlenség, stb.) Ezek a panaszok az OK lencse használatával megszűnnek.
]
3Önnek tudnia kell:
[
Az OK lencse viselése érdekében alapos és komoly szemorvosi elővizsgálat szükséges. Ehhez speciális eszközök és műszerek szükségesek, melyek rendelőnkben rendelkezésre állnak.
A vizsgálat során a szem felszínét speciális, lézerrel működő letapogató készülékkel ("cornea topográf") vizsgáljuk. A lézersugár ártalmatlan, a szemre semmilyen káros hatással nem jár.
Az elővizsgálat elvégzése után tudunk nyilatkozni arról, hogy az Ön szeme alkalmas-e az OK lencse viselésére.
Az elővizsgálat után részletes tájékoztatást adunk Önnek arról, hogy az OK lencse mennyire jó hatást vált ki az Ön szemén.
A vizsgálat nem jelent kötelezettséget az Ön számára. A tájékoztatás ismeretében Ön dönthet: szeretné-e használni az OK lencsét.
]

3Egy új szemészeti tudomány

Az ORTOKERATOLÓGIA (rövidítve: OK) a szemészet egy új tudományos területe. Célja a szem felszínének szabályossá alakítása azért, hogy éles távoli látás jöjjön létre. Ezt a célt egy speciális "ortokeratológiai kontaktlencse" segítségével (OK lens, más néven overnight lens, éjszakai kontaktlencse) sikerült elérni.