OCT vizsgálat

Az OCT (Optikai Koherencia Tomográfia) vizsgálat a szemfenék vizsgálatának egyik legmodernebb módszere. A CT vizsgálathoz hasonló eljárásról van szó, keresztmetszeti, "rétegfelvétel" készül a szemfenék és a látóideg vizsgált területéről. Az OCT azonban nem röntgensugárral, hanem ún. koherens fény alkalmalmazásával működik. A fénysugár végigpásztázza a szemfenék kijelölt területét, majd részletes rétegfelvételt készít a vizsgált területről. Megfelelő előtét lencsével vizsgálható a szem elülső része is.

A vizsgálat nem túl hosszadalmas (kb. 5-15 perc). Nem jár fájdalommal, és a szemre, a látásra semmilyen veszélyt nem jelent. A vizsgálat során néhány alkalommal mozdulatlanul kell a készülékbe néznie, mintegy 10-15 másodpercig.

A vizsgálat előtt többnyire (nem minden esetben) szemcseppes pupillatágítás szükséges, ez néhány órás homályos látást okozhat. A vizsgálat után emiatt nem tanácsos a gépkocsivezetés.

Az elkészült felvételeket számítógép elemzi. Az elemzés alapján orvosi értékelést készítünk. A rétegfelvételt a lelettel együtt nyomtatott formában kézhez kapja. A szükséges terápiát mindezek alapján beszéljük meg Önnel.


Az OCT vizsgálatot leggyakrabban az alábbi esetekben használjuk:

  • AMD (macula-degeneráció)

A macula lutea (sárgafolt) az éleslátásért felelős ideghártya terület. Ezen a kis ideghártya részen fókuszálunk, így látunk éles képet. A látásunk 90 %- át ez a kis terület adja. Bármilyen eltérés, ami ezen a területen történik, komoly látásromlást okoz.

Az AMD több formája ismeretes.

Bizonyos formái (száraz AMD) gyógyszeresen, más formái (nedves AMD) injekciós kezeléssel befolyásolhatók. Néhány esetben lézerkezelés is szükséges lehet.

Az OCT az AMD pontos formájáról, állapotáról, az elváltozások finom részleteiről ad elemzést.

  • Zöldhályog (glaucoma)

A megemelkedett vagy ingadozó szemnyomás miatt a látóideg rostjaiban károsodások lépnek fel. Ez lassan maradandó látásromlást okoz. Alattomos betegség, mert panaszokat eleinte nem okoz. A látótér lassan szűkül, ezt a beteg nem veszi észre. Néha fejfájás lép fel, de ez nem tűnik fel. Mire felfedezzük, gyakran vissza nem fordítható látás-károsodást okozott a betegség.

Sajnos eléggé gyakori betegségről van szó. (45 év felett 1-2 %!)

Az OCT vizsgálat a látóideg rostok állapotáról ad részletes felvilágosítást, ez a glaucoma diagnosztika egyik legbiztosabb és módszere. Ismert glaucoma esetén is pontos információt kapunk a látóideg állapotáról, ez a további kezelés meghatározásában alapvető lehet.

  • Diabetes mellitus (cukorbetegség)

A diabeteses betegek látóhártyáján nagyon sok esetben vannak olyan elváltozások, amelyet hagyományos szemfenékvizsgálattal nem tudunk pontosan diagnosztizálni (főleg az éleslátás helyén). OCT vizsgálattal számos esetben tisztázni lehet, hogy egy adott területen szükséges-e beavatkozni, vagy sem (ún. érújdonképzódések, ödéma, stb).


Az OCT vizsgálat számos szembetegség esetében jelent segítséget, segítségével sokszor akadályozható meg súlyos látásromlás.