SLT (Szelektív Lézer Trabekuloplasztika)

Az SLT egy lézerrel végzett szemészeti műtét, amelyet glaukómás (zöldhályogos) betegeknél használunk.

Az eljárást először az USA-ban alkalmazták, 2001-ben. Hatásosan csökkenti a szemnyomást, nincsenek jelentős mellékhatásai. Általában akkor végezzük, ha a szemnyomás a szemcseppes kezelés ellenére is magasabb.A lézeres kezelés után további szemcseppes kezelés legtöbbször nem szükséges. Az SLT lézeres beavatkozással sokszor elkerülhető a hagyományos műtét. A beavatkozás a frissen felfedezett glaukóma első kezelése is lehet.

Mi a glaucoma?

A szemben folyamatosan folyadék termelődik (csarnokvíz). A folyadék lassan szivárog ki a szemből, egy szivacsos elfolyó rendszeren keresztül. Ez a csarnokzugi „trabekuláris hálózat”. Ha ez a hálózat eltömődik, a folyadék torlódik a szemben, így megemelkedik a szem belső nyomása.

A nagyobb nyomás (és a rosszabb vérkeringés) károsítja, pusztítja a látóideg-sejteket, vagyis lassan romlik a látás. Az elpusztult látósejteket nem lehet feltámasztani, a látásromlás végleges. A betegség elhanyagolt esetekben vaksághoz vezethet.

Minden glaukóma esetén hatásos az SLT műtét?

Az SLT eljárás nyílt zugú glaukóma (glaucoma simplex) esetén alkalmazható. A glaukómás esetek 80-85 %-a nyílt zugú, de egy elővizsgálaton mindig tisztázzuk, hogy Ön alkalmas-e az SLT műtétre.

Mi az SLT műtét lényege?

Az elvezető szivacsos szövetben (trabekuláris hálózat) lézer-energiával biológiai és szöveti változást hozunk létre. A lézer nagyon kis energiával dolgozik, az ép sejtek érintetlenül maradnak. (Ezért hideg lézernek is nevezzük.) Csak azokat a (pigmentált) sejteket károsítjuk, amelyek az eltömődést okozzák.

Hogyan történik a műtét?

Szemcseppes érzéstelenítés után egy speciális kontaktlencsét illesztünk a szemre. A beavatkozás ülő helyzetben történik, állát a készülék fejtartójába kell helyeznie. A lézer készülékkel néhány perc alatt elvégezzük a beavatkozást. A műtét nem jár fájdalommal. Villanásokat lát, esetleg enyhe nyomást érezhet. A beavatkozás után Ön rövid idő után távozhat.

Mi a teendő a műtét után?

A műtét után egy hétig gyulladáscsökkentő cseppet kell használnia. Semmilyen korlátozás nincs, megszokott tevékenységét végezheti, akár már másnap is dolgozhat. A glaukóma ellenes cseppeket a műtét után lassan, fokozatosan csökkentjük, legtöbbször el is hagyjuk.

Mikor jelentkezik az eredmény?

A szemnyomás nem azonnal, hanem lassan, folyamatosan csökken. A végleges szemnyomás 1-3 hónap alatt áll be. Ez általában 30%-kal kevesebb, mint a kezelés előtti szemnyomás.

Utána is kell csepegtetni?

Az SLT hatékonysága kb. azonos a legerősebb glaukóma-ellenes cseppek hatásával. Ha a szemnyomás csökkenése megfelelő, a továbbiakban semmilyen kezelés nem szükséges.

Mennyi ideig tart az SLT hatása?

Statisztikai adatok szerint az SLT átlagosan öt évre normalizálja a szemnyomást. Friss és enyhébb esetekben a hatás hosszabb is lehet. A műtét után időközönként (3-6 havonta) ellenőrizni kell a szemnyomást. A kezelés az átlagos öt év után megismételhető, ugyanolyan hatásos, mint első alkalommal.