A szürkehályog műtétről

A szürkehályog (cataracta) a szem belsejében lévő, normálisan teljesen átlátszó lencse bizonyos fokú homályosodását, akár teljes elszürkülését jelenti. A szürkehályogos beteg úgy érzi, mintha homályos ablaküvegen vagy vízfüggönyön nézne keresztül. A szürkehályog neve is innen ered: Cataracta = vízesés.

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, világszerte a vakság leggyakoribb oka. Gyógyítása a fejlett országokban sikeres, de a harmadik világban nagyon sok ember vakságát szürkehályog okozza.

A szürkehályog pontos kiváltó oka nem ismert.

A 65 év feletti emberek közel 50 %-nál megjelenik a kezdeti szürkehályog, 80 év feletti embereknél már több, mint 80 %-os a gyakoriság.

Fiatalabb korban is előfordul a szürkehályog, az utóbbi időkben egyre gyakrabban. Előfordulásában szerepe lehet a környezeti tényezőknek (ipari környezet, nagyvárosi légszennyezés, sok napfény, stb.), a dohányzásnak, cukorbetegségnek, vitaminhiányos étkezésnek.

A szürkehályog általában két szemes betegség, de az egyik szemen korábban, a másik szemen valamivel később alakul ki (akár évek múlva).

A látás fokozatosan és lassan romlik. Eleinte közelre jobban láthat a hályogos beteg, de hamarosan gyengül a látás közelre is és távolra is.

A szürkehályog megelőzésére folynak ugyan kutatások (antioxidáns anyagok, vitaminok), de jelenleg nem ismert olyan eljárás, amellyel megszüntetni vagy késleltetni lehetne a folyamatot.

Jelenleg nem létezik más gyógyító eljárás, mint a műtét.

A műtéttel véglegesen eltávolítjuk a hályogot, soha nem újul ki.

A műtét

A műtét a rutin eljárások közé tartozik. Ultrahangos eljárással távolítjuk el az elszürkült szemlencsét, majd műlencsét ültetünk be a szembe. Erre azért van szükség, hogy az eltávolított szemlecse törőerejét pótoljuk. A beültetendő műlencse törőerejét úgy számítjuk ki, hogy a korábbi szemhibát (rövidlátás, távollátás, astigmia) is korrigáljuk. Így eddig viselt állandó szemüvegére sem lesz szükség a továbbiakban, szemüveg nélkül fog élesen látni. Olvasószemüvegre azonban mindenképpen szüksége lesz.

Az utóbbi időben általánossá váltak az úgynevezett multifokális (helyesen: többfókuszú) beültethető lencsék. Ezzel minden távolságra (távolra, köztes távolságra és olvasó távolságra egyaránt) éles lesz a látás. Ilyenkor egyáltalán nincs szükség szemüvegre.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik (szemcseppel való érzéstelenítés, ritkán injekciós érzéstelenítés). Csak speciális esetekben van szükség altatásra.

A műtét kb. 10-15 percig tart, egyáltalán nem jár fájdalommal. A páciens 1-2 órán belül távozhat az intézményből. Otthon néhány hétig szemcseppeket kell használnia.

Mikor kell operálni?

Régebben az volt a szabály, hogy a hályognak "meg kell érnie", csak akkor lehet operálni. Ez ma már nem igaz.

A modern, ultrahangos műtétnél az a szabály, hogy ha a pácienst mindennapi tevékenységében zavarja a homályos látás, akkor mielőbb ajánlatos elvégezni a műtétet. Az időben végzett műtét kisebb megterhelést jelent, a szem hamarabb, könnyebben gyógyul. Az érettebb hályog sokkal nehezebben távolítható el, és lassabb a sebgyógyulás. Ezért ajánlatos a szürkehályogot minél hamarabb megoperálni.

Általában egyszerre csak egy szemet operálunk, de a páciens kérésére lehetőség van mindkét szem egyidejű műtétjére is.

Műtét után

Normális életvitelét már másnap folytathatja, de a fokozott higiéniára, fizikai kíméletre egy-két hétig ügyelnie kell. Egyébként semmilyen komolyabb korlátozás nincs. A teljes gyógyulás kb. egy-másfél hónapig tart.