Ultrahang vizsgálat

A szemészetben használt ultrahang vizsgálat tulajdonképpen ugyanolyan, mint az általános (pl. hasi, nőgyógyászati, stb.) ultrahang vizsgálat. A szemészeti készülékek sokkal részletesebb képet adnak, mint az általános készülékek, hogy a kis méretű szem finom szerkezetét is vizsgálni lehessen.

Az ultrahang olyan magas hang, amely az emberi fül számára nem hallható. (Fülünk maximum 15-20 ezer Herz rezgésszámú hangot képes érzékelni. A szemészeti ultrahang készülékek 10-20 millió Herz hanghullámot használnak.) Mivel hangról van szó, a vizsgálat nem jár semmilyen káros hatással, nem is fájdalmas.

A vizsgálat lényege, hogy egy ceruza alakú fejet illesztünk a csukott szemhéjra. Ez a fej ultrahangot bocsát ki, amely a szem belsejében lévő bármilyen akadályról részben visszaverődik, részben elnyelődik benne, irányt változtat, stb. A visszaverődött ultrahangot ugyanez a fej érzékeli. A készülék kiszámítja, hogy az ultrahang mennyi idő alatt, milyen erősséggel és milyen irányokból verődik vissza. Ezekből az adatokból egy képet készít, és monitoron megjeleníti. A kép lehet egy bonyolult hullám (A mód) vagy a szem metszeti, kétdimenziós képe (B mód). Léteznek színkódolt képet készítő, 3D (térbeli képet adó) és 4D (mozgást is megmutató) készülékek.

Ultrahang vizsgálattal olyan elváltozásokat lehet kimutatni, amelyek az orvos számára optikai módszerekkel nem láthatók, pl: elszürkült szemfelszín, szaruhártya hegek, szürkehályog, bevérzés, a szem belsejének gyulladása. Az ultrahang áthatol ezeken az elváltozásokon, így az akadály mögötti részek is láthatóvá tehetők.

Speciális ultrahangvizsgálat az echobiometria. A szemgolyó pontos hosszát mérjük meg. Szürkehályog műtét előtt használatos, a készülék a mérés alapján matemetikai képlettel kiszámítja a beültetendő műlencse pontos értékét. Ezt a vizsgálatot használjuk pl. a rövidlátás romlásának pontos megítélésére is.

Ultrahanggal mérhető a szaruhártya vastagsága is (pachymetria). Az elvékonyodott szaruhártya szembetegség előjele lehet (keratoconus), a vastagabb szaruhártya ugyancsak kóros (pl. ödéma). Használatos PRK műtétek előtt (köznyelven lézeres látásjavító műtét), a glaucoma (zöldhályog) diagnosztikában a szemnyomás pontosítására.